Centre for Human Drug Research

Jaarlijks doen zij tientallen onderzoeken bij vrijwilligers en patiënten. CHDR werkt samen met universitaire medische centra en grote ziekenhuizen en met wetenschappers over de hele wereld. Het CHDR is een stichting en heeft geen aandeelhouders. Het geld dat wordt verdiend met de geneesmiddelenonderzoeken voor farmaceutisch en biotechnologische bedrijven, wordt gebruikt om eigen onderzoeken in het onderzoekscentrum in Leiden te financieren en nieuwe onderzoekers op te leiden. Het CHDR is daarnaast ook een wetenschappelijk instituut, dat zijn resultaten publiceert in de wetenschappelijke vakliteratuur.
Meer informatie: www.proefpersoon.nl.
Hét kenniscentrum voor geneesmiddelenonderzoek
Meer informatie en kennis over geneesmiddelenonderzoek is van groot belang. Dit bleek uit onderzoek, waarbij twee op de vijf Nederlanders (42%) aangaf eerder aan een geneesmiddelenonderzoek mee te doen als hij meer kennis zou hebben over het proces. CHDR, het centrum voor geneesmiddelenonderzoek, heeft zichzelf een ten doel gesteld hier iets aan te doen. Op de vernieuwde website (proefpersoon.nl) kun je alles te weten komen over onderzoek naar geneesmiddelen.
Eigenlijk is het gek dat er wel veel voorlichting is voor belangrijke beslissingen zoals bloed- en orgaandonatie, maar dat je over zoiets belangrijks als geneesmiddelontwikkeling zo weinig hoort. Daar willen wij verandering in brengen. Nieuwe geneesmiddelen zijn immers van levensbelang. Koos Burggraaf, directeur CHDR
Het belang van geneesmiddelenonderzoek
Ondanks het beeld dat Nederlanders over deelname aan geneesmiddelenonderzoek hebben, ziet bijna drie kwart van de Nederlanders wel in dat onderzoek naar geneesmiddelen noodzakelijk is voor het ontwikkelen van medicijnen. De belangrijkste redenen voor Nederlanders die wel bereid zijn om mee te doen aan geneesmiddelenonderzoek zijn dan ook het leveren van een bijdrage aan de maatschappij en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Daarnaast geeft ruim de helft (59%) van de Nederlanders aan eerder mee te doen aan een medicijnonderzoek als zij daarmee een zieke dierbare kunnen helpen.
Het doel van vroege fase geneesmiddelenonderzoek is om de werking en eventuele bijwerkingen van geneesmiddelen te onderzoeken bij gezonde mensen. Op deze manier wordt bepaald of een nieuw medicijn veilig en ook effectief kan zijn bij patiënten. Gezonde proefpersonen die meedoen met onderzoek bij het CHDR leveren een onmisbare bijdrage aan echte vernieuwing en grensverleggende wetenschap. Koos Burggraaf, directeur CHDR