Sociëteit

Sociëteit

Eigen Huis

  • Rapenburg 24, 2311 EW Leiden

Een van de mooiste panden die Leiden rijk is, gevestigd aan de mooiste gracht van de stad, Rapenburg 24. Het pand wordt zoals bij veel katholieke verenigingen nog steeds “Het Eigen Huis” genoemd. Vroeger diende het als woning voor rijke handelslieden en plaatselijke autoriteiten. Het pand ademt deze historie nog steeds en het is een groot voorrecht dat onze verenigingsactiviteiten hier mogen plaatsvinden.

Saint

De Saint is de grootste borrelzaal waar het merendeeldeel van de  activiteiten plaatsvinden. Elke maandag, woensdag en vrijdag zijn hier leden te vinden om samen met vrienden mooie herinneringen te maken. De schouwen zijn de monumentale pronkstukken in deze ruimte en geven ons een blik op hoe het pand er vroeger uit zag.

Tuin

Als een van de weinige verenigingen van Leiden heeft Augustinus beschikking over een tuin. Deze is bij de vrijdagmiddagborrel erg populair en in de zomermaanden ook erg prettig om van de zon te genieten met een biertje in de hand.

Engel

De engel is de kleine borrelzaal die wordt gebruikt voor kleinschalige activiteiten of bij grote drukte. Deze ruimte is onlangs nog gerenoveerd om te kunnen waarborgen dat hier geborreld en gefeest kan worden.

Reserveren in het restaurant?

Het restaurant van Augustinus is doordeweeks geopend voor zowel Leden als bezoekers. Naast de standaard kaart is er ook een wisselende daghap en een ruime keuze uit speciaal bier.

Naast de grotere zalen en ruimtes in het historisch pand zijn er nog talloze andere mooie plekken op de Sociëteit. Zo is er een tuinzaal waar in de winter vrimibo’s worden gehouden en is er een authentieke bibliotheek waar commissies wekelijks vergaderen.

FondsEigen Huis

Na de brand in 1978 besloot de Stichting Eigen Huis om Papengracht 23 te verkopen om de wederopbouw van de Sociëteit Eigen Huis te kunnen bekostigen. De Sociëteit aan het Rapenburg, die sinds 1926 de L.V.V.S. Augustinus huisvest, kon zo worden hersteld. 40 jaar nadat de Sociëteit Eigen Huis zijn zuster Papengracht 23 verloor, komen Rapenburg 24 en Papengracht 23 weer onder de vleugels van de Stichting Eigen huis.

Met de hereniging van wat historisch gezien met elkaar vervlochten is, zet de L.V.V.S. Augustinus in op een verdere ontwikkeling van de Sociëteit. Met het oog op de toekomst is het Fonds Eigen Huis opgericht. Het F.E.H. heeft als doel te sparen voor een uitbouw en het behoud van het Rapenburg 24.

Meer weten over de sociëteit?

Casper Sandkuyl

Bestuurslid Eigen Huis

Sociëteit Contactformulier (#8)